+359886546062 info@evropakonsult.com

Дистанционните интервюта не са новост при наемане на персонал, особено за международните компании. Те проявяват значителна гъвкавост и наемат служители от различни точки на света. Глобалното разпространение на COVID-19 обаче промени значително начина на работа.  Наложи нови правила за подбор и наемане на нови служители. С други думи, дистанционното интервю е тук, за да остане.

В интернет вече е пълно с множество статии и видеа, които дават съвети на служителите за явяване на дистанционно интервю. За работодателите обаче е също толкова важно да усвоят тънкостите на тази форма на интервю, така че да подберат правилно. В противен случай рискуват да изгубят ценно време и ресурси.

За да ви помогнем, в следващите редове обобщаваме няколко важни и полезни съвета за провеждането на дистанционно интервю.

Променете перспективата: Ползите от дистанционното интервю при наемане на персонал

Да се запознаете с кандидата и да му зададете въпросите си лице в лице безспорно има своите предимства при процеса на наемане на персонал. Най-голямото, от които, е възможността да “разчетете” кандидата по-добре и да усетите неговото поведение и емоции.

Ако и вие в ролята си на работодател, предпочитате личните срещи с кандидата, не бързайте да подценявате ползите от дистанционното интервю. В случай, че позицията, която предлагате е напълно дистанционна, това ви дава възможност да привлечете по-голям брой потенциални кандидати, вместо да бъдете ограничени от вашата локация. Това от своя страна увеличава възможността да откриете висококвалифицираните кандидати, от които вашата компания се нуждае.

Още една полза, която не е за пренебрегване, това е възможността доста по-бързо да задвижите провеждането на интервюта и в известен смисъл да изпреварите конкуренти, които все още стриктно се придържат към традиционните интервюта. В крайна сметка, много по-лесно е да се уговорите за удобен ден и час, когато става дума за онлайн среща, отколкото за присъствено интервю.

Преди самото интервю

Кандидатите започват да оформят мнението си за вашата компания, още преди самото интервю. Обявата за работа, вашият сайт, както и на профилите на компанията в социалните мрежи трябва да работят във ваша полза и да ви представят като атрактивен работодател.

Има обаче и още няколко добри практики при наемане на персонал, които ви препоръчваме да внедрите. Уверете се, че използвате подходящ софтуер за насрочване на срещите, така че да не се получава дублиране на интервютата. Постарайте се всички срещи да се провеждат в предварително уговореното време и не отменяйте уговорката в последния момент. Не забравяйте да проверите техническата изправност на вашия микрофон и камера, за да сте сигурни, че те работят. Всичко това показва на кандидата, че сте сериозни, а също и че уважавате неговото лично време.

По време на интервюто

Препоръчително е да включите в разговора и ръководителя или представител на екипа при наемане.  Екипът, към който би се присъединил кандидатът, ако получи назначение. Избягвайте обаче да включвате твърде много хора, тъй като това може да затрудни гладкото протичане на интервюто. Ако се налага по-добре разделете интервюто на няколко части.

Също така, добра практика е предварително да сте подготвили въпросите, които да зададете. Предвид, че ви дели един екран разстояние и невинаги може да разчетете добре езика на тялото, опитайте да включите въпроси не само за неговите професионалните умения, но и такива, които ще ви разкрият повече информация за неговите личностни качества, хобита и т.н.

Това обаче не означава напълно да подцените възможностите на видео връзката. В едно такова интервю, много често се появяват различни разсейващи фактори за кандидатите. Например позвъняване по телефона, страничен шум от съседите или нахлуващо в стаята дете. Тези ситуации могат да ви дадат по-ясна представа за това как потенциалният служител би се справил с тях и в реална работна среда. Дали бързо намира решение и предприема действия, или пък изпитва несигурност как да се справи със ситуацията?

След интервюто

Нека бъдем честни, вашите отговорности не приключват с избирането на подходящия за позицията кандидат при наемане на персонал. Препоръчително е да изпратите обратна връзка на всички кандидати, които са преминали през интервю, независимо дали ще бъдат наети, или не.

Това е добра практика, която отново работи в полза на това да ви утвърди като сериозна компания, която е желано работно място за квалифицирани служители. Все пак, не е изключено след време отново да търсите служители за сходни позиции. А кандидатите, които не сте избрали от първия път, но са останали с добро впечатление от  вас, може да попадат подобрените си кандидатури.

Както сами може да прецените, дистанционните интервюта имат и положителна страна. Особено, ако положите усилия да следвате високи стандарти. Имате нужда от доверен партньор, който да ви помогне в откриването на подходящи кандидати за вашия екип? Европа Консулт е една от водещите агенции за подбор на персонал с дългогодишен опит. Свържете се с нашия екип и ние ще ви помогнем в този процес.