+359886546062 info@evropakonsult.com

Разкажете за себе си на работното интервю.

Отговаряйки на този въпрос и други въпроси по време на интервю, запазете спокойствие и говорете със уверен тон. Разкажете това, което ще бъде важно за работодателя: място на обучение и специалност, трудов опит, знания и умения, интерес към тази работа и лични качества – устойчивост на стрес, способност за учене, упорит труд.

Защо напуснахте предишната си работа?

Когато отговаряте на въпроса защо сте напуснали предишната си работа, не говорете за конфликти на предишната си работа и не говорете лошо за шефа си или колегите си. Може да ви заподозрат в конфликтност и неспособност да работите в екип. По-добре е да си припомните положителните аспекти от предишния опит, а причината за напускането е желанието да се реализирате напълно някои способности, желанието да се подобри професионалното ниво и възнаграждението.

Защо искате да работите при нас?

Започнете с положителните страни в работата на компанията – стабилност и професионален, добре координиран екип, интерес към сферата на дейност и след това добавете това, с което ви привлича вашата позиция и работен график, близост до дома, прилично заплащане.

Защо смятате, че сте подходящ за тази позиция?три жени разговарят

Тук трябва много ясно и разумно да докажете, че сте най-добрият специалист в тази област. Разкажете за работата на компанията и отрасъла, в който възнамерявате да работите, не се колебайте да се похвалите, разкажете за вашите постижения.

Какви са вашите недостатъци?

Въпросът за недостатъците е доста труден. Не си струва да излагате минусите си сякаш по дух. Какви са тези „недостатъци“, които приличат повече на добродетели? Например: придирчив към работата му, не мога да се откъсна от работата. И най-добре е да се каже неутрално: Аз като всички имам недостатъци, но те не влияят на професионалните ми качества.

Кои са вашите добри качества?

Кои качества не трябва да използвате поради тяхната здравина и стандарт:

  • общителност;
  • обучаемост;
  • пунктуалност;
  • изпълнителност.

Това са стандартни примери за предимства, които са включени в почти всяка автобиография, тъй като за работодателя те не носят специално значение и по никакъв начин не отличават кандидата от останалите.

По-добре е да говорите в интервюто за професионални предимства, които ще бъдат полезни и интересни за работодателя:

  • Имам опит в преговорите на различни нива;
  • Лесно сключвам важни споразумения и договори;
  • Рационално мога да организирам работния си ден и т.н.

Такива отговори ще привлекат вниманието и ще се откроят сред другите отговори.

Каква заплата очаквате?две жени разговарят

Услугите на добър специалист не могат да бъдат евтини. Има вариант – да посочите сумата над средната заплата или да се съсредоточите върху заплатата, която сте получавали на предишната си работа и да я увеличите с 10 -15%.Придържайте се към средата, в противен случай могат да си помислят, че сте или лош специалист, или твърде амбициозен.

Какъв виждате себе си след 5-10 години?

Настойчивите и целенасочени хора си поставят дългосрочни цели, планират личния си и кариерен растеж. Ако не сте се замисляли по този въпрос, тогава го направете преди интервюто. Съсредоточете се върху желанието си да работите в същата компания, но през това време да се изкачвате по кариерната стълбица.

Кой може да даде препоръки за вашата работа?

Не крийте мястото на предишната си работа, бъдете готови да дадете телефонните номера на бивши колеги и ръководители. Ако в отговор на този въпрос се колебаете или напълно се отклонявате от отговора, работодателят може да помисли, че искате да избегнете отрицателни отзиви.

Готови ли сте за професионално натоварване?

Работодателят може да намекне за извънредно натоварване. В този случай попитайте колко често са възможно: колко пъти месечно или колко часа. Ако сте готови за такива условия, тогава потвърдете готовността си за това.

Имате ли допълнителни въпроси?хора си стискат ръцете

Време е да разберете подробностите за бъдещата работа: като започнете от графика и социалния пакет, към изискванията към служителите на компанията. Човек, който не задава въпроси след интервюто, проявява своята незаинтересованост. Така че трябва да има въпроси и най-добре е да ги измислите предварително.