+359886546062 info@evropakonsult.com

Дори по време на финансова криза, недостига на персонал расте. Последните проучвания показват, че повечето от предприятията са в постоянно търсене на квалифицирани кадри, за което ползвати услугите на агенция за подбор на персонал.

Експертите на пазара на труда прогнозират намаляване броя на агенциите за подбор. Пичините са сайтовете за работа, вътрешни екипи за набиране на служители и социални мрежи. Все пак нуждата от агенции не изчезва и въпросът за привличането на подхоящи служители си остава.

Кои са основните предимства на използването на агенция за подбор на персонала?

Познаването на пазара

Често агенциите за набиране на персонал знаят всичко за търсения талант: как да го намерят, нивото на заплата, очакванията за кариерно развитие, съществуващите професионални умения и текущите трудности при наемането.

Ако други фирми се опитват да намерят същите хора като вас, те ще бъдат запознати с алтернативните решения на кандидата. Агенциите за набиране на кадри са вашите очи и уши на пазара за набиране на работници.

Разширен обхват

Някои кандидати са трудни за намиране. Те могат да бъдат пасивни или могат да бъдат избирателни. Ако те не отговарят на обяви за работа, не се възприемат като част от вашия „резерв за персонал“ и са твърде заети, за да търсят работа. Тогава има шанс те да работят само с ограничен кръг от компании и надеждни хедхънтъри.

Дори и да не са активни в момента, има голям шанс добър рекрутера да знае кой е и как да стигне до него. Агенциите имат много мрежи за комуникация. Всеки консултант там използва своите контакти, за да ви помогне да се свържете с кандидати, които отговарят на спецификите в компанията.

Помощ с бранда на работодателя

Големите компании инвестират  време и пари в разработването на своя бранд. В повечето случаи, малките и средни компании, нямат такива ресурси. Ако изберете разумно агенцията си, те могат да дадат на потенциалните кандидати реална представа за вашия бизнес. Неща като какво е предимството да работят за вас, ползите и възможностите за кариера.

Често кандидатите проверява бизнеса ви използвайки социалните мрежи или сайтове, за да разберат мнението на бивши служители за вас. Използването на агенция за набиране на персонал, като буфер в този процес, ще помогне да се отървете от негативните аспекти в привличането на служители.

 

2 жени концентрирани върху нещо на компютъраИзисквания към кандидатите и кадровият резерв

Процесите за привличане на таланти са свързани с допълнителни изисквания. Например с решението на тестови задачи. Освен това в някои случаи е необходимо да се представи портфолио.

Масата от кандидатите не изпълняват тези изисквания, следователно доста време ще бъде инвестирано във филтриране, оценка и комуникация с тях.
Липсата на време може да стане причина избора на „талант“ да отнеме месеци.

Използването на агенция за подбор трябва да означава, че ви се представят само кандидати – търсещи работа и отговарящи на всички критерии предварително зададени от вас.

Достъп до ключови стратегически умения

Основна причина, поради която компаниите използват агенция за набиране на персонал, за да изберат талант, е да получат краткосрочен достъп до ключови стратегически умения (например мениджър продажби със собствена база). Необходимостта от такива специалисти във фирмите е голяма, освен това такива служители влияят пряко върху доходите на цялата компания.

Бюджет / ресурси

При запитване към работодатели в социалните мрежи да изразят причините, поради които използват агенции. Много от отговорите са бюджет и ресурси. Има бюджет за агентски такси, но е трудно да получите допълнителен ресурс. Има срокове за провеждане на задълбочено търсене, така че често е по-лесно за мениджърите да наемат интервюирани от агенцията.

Също така много HR мениджъри, бивши служители на агенциите, често предпочитат набирането чрез трети лица (особено когато имат много други задачи).

Ръкостискащи се жени
Разбира се, повечето компании ще имат свои причини да използват услугите на фирма за подбор.

За мнозина това е абонаментна услуга, аутсорсинг на работна ръка, които големи компании използват като начин за намаляване на разходите за персонал.