+359886546062 info@evropakonsult.com

Дори по време на криза нуждата от персонал нараства и в редиците на високоспециализирани специалисти има недостиг на персонал. Последните проучвания показват, че вътрешните служители за набиране на персонал не се обръщат често към работодателите, за да намерят персонал, но повечето HR отдели в предприятията все още се нуждаят от квалифицирани служители.

Много експерти на пазара на кадри отдавна прогнозират намаляване на броя на агенциите, на фона на нарастващата конкуренция от страна на работни сайтове, вътрешни екипи за набиране на персонал и социални мрежи, но нуждата от талантливи служители не изчезва и въпросът за привличането на такива си остава.

Много бизнес модели изключват трети лица (набиращи агенции), но ние живеем във време, в което условията на труд и технологията на клиентската компания се променят постоянно, както и очакванията на кандидатите. Често липсата на план за набиране на персонал води до факта, че подборът на високоспециализирани специалисти „стана“, а агенцията за подбор, която трябваше да бъде наета за тези цели, никога не е привлечено.

Кои са основните предимства на използването на агенция за подбор на персонала в момента?

Познаването на пазара

 

графично изображение на монитор, на който е отворен сайт за дрехи
Най-добрите рекрутери ще държат пръста си върху пулса на техните специализирани пазари, а също така могат да дадат представа какво се случва на пазара „екипи за наемане“. Често агенциите за набиране на персонал знаят всичко за притежаващият талант: къде е той и как да се обърнат към него, нивото на заплата, очакванията за кариера, съществуващите професионални умения и текущите трудности при наемането.

Ако други фирми се опитват да намерят същите хора като вас, те ще бъдат запознати с алтернативните решения на кандидата. Агенциите за набиране на персонал са вашите очи и уши на пазара за набиране на персонал.

Разширен обхват

Някои кандидати са трудни за намиране. Те могат да бъдат пасивни или могат да бъдат избирателни. Ако те не отговарят на обяви за работа, не се възприемат като част от вашия „резерв за персонал“ и са твърде заети, за да търсят работа на пълен работен ден, тогава има шанс те да работят само с ограничен кръг от компании и надеждни ловци на хедхънтъри.

Дори и да не са активни в момента, има голям шанс добър рекрутер да знае кой е и как да стигне до него. Агенциите имат много мрежи – всеки консултант, кандидат, клиент или служител има потенциала да използва своите мрежи, за да ви помогне да се свържете с хора с редица умения и опит, много от които биха били много важни за вашите специфики и вашата компания.

Помощ с бранда на работодателя

Големите компании инвестират много време и пари в разработването и инвестирането в маркетинговата и кадровия бранд на работодателя, но много малки и средни компании, както и малките предприятия нямат такива ресурси. Ако изберете разумно агенцията си, тогава те могат да дадат на потенциалните кандидати реална представа за вашия бизнес – какво е предимството да работят за вас, ползите и възможностите за кариера. Освен това днешният кандидат проверява бизнеса ви чрез социалните мрежи или чрез сайтове, като открива мнението на бивши служители за вас като работодател. Използването на агенция за набиране на персонал като буфер ще помогне да се отървете от много негативни аспекти на привличане на персонал в настоящето и в бъдеще.

 

2 жени концентрирани върху нещо на компютъраИзисквания към кандидатите и кадровият резерв

Много модели за привличане на таланти са свързани с допълнителни условия. Например с решението на тестови задачи (например за програмисти) или отговора на специализиран случай. Освен това в много случаи е необходимо да се представи портфолио.

Много от кандидатите няма да изпълнят тези изисквания, следователно, много време ще бъде инвестирано във филтриране, оценка, съвпадение и комуникация с тях.
Липсата на време и излишната бюрокрация в системата за подбор на персонал може да стане причина избора на „талант“ да отнеме години и потенциалните кандидати няма да могат да преминат през задълбочен процес на съгласуване. Използването на агенция за набиране трябва да означава, че виждате само кандидати – търсещи работа, които са предварително подбрани, за да отговарят на всички критерии, които търсите и които заслужават внимание и интервюта.

Достъп до ключови стратегически умения

Причината номер едно, поради която компаниите използват агенция за набиране на персонал, за да изберат талант, е да получат краткосрочен достъп до ключови стратегически умения (например мениджър продажби със собствена база). Необходимостта от такива специалисти във фирмите е голяма, освен това такива служители влияят пряко върху доходите на цялата компания.

Бюджет / ресурси

При запитване на корпоративните набиратели в социалните мрежи да изразят причините, поради които използват агенции, много от отговорите са бюджет и ресурси. Има бюджет за агентски такси, но е трудно да получите допълнителен ресурс. Има срокове за провеждане на задълбочено търсене, така че често е по-лесно за мениджърите да наемат интервюиращи от агенцията (особено за кратък списък). Също така много HR мениджъри, бивши служители на агенции за набиране на персонал, често предпочитат набирането чрез трети лица (особено когато има много други задачи).

Ръкостискащи се жени
Разбира се, повечето компании ще имат свои причини да използват агенции за набиране на персонал. За мнозина това е абонаментна услуга, аутсорсинг на работна ръка, който много големи компании използват като начин за намаляване на разходите за персонал. За някои това може да е краткосрочна необходимост, докато за други агенциите за набиране на персонал могат да предложат голям проект.
Във всеки случай, за да получите достъп до таланти, са необходими ресурси и различни сфери на бизнес. Една област не е достатъчна, за да намерите талантлив служител.