+359886546062 info@evropakonsult.com

Първите три месеца на нова работа е продължение на интервюто. От първия ден трябва да докажете своята стойност. Събрахме за вас съвети какво да направите на новото си работно място още през първата седмица, за да успеете по-бързо да се адаптирате.

Активно се запознавайте с колегите 

Чувствайте се свободни да сте първите, които правите запознанства. Поздравявайте всички в асансьора, трапезарията и дори в тоалетната. В крайна сметка това ще се изплати. Започнете със своето обкръжение, тези, които работят директно с вас.

Вашата адаптация към новия екип е в техен интерес, защото работата ви е пряко свързана с това, което правят.

Задавайте много въпроси

През първата седмица възприемайте възможно най-много информация. Ако ще смятате да правите големи промени, първо трябва да разберете как е устроено всичко на работното място и да спечелите доверието на екипа.

Бъдете скромни

Никой не обича „всезнайковците“. Дори да се смятате за най-добрият служител на света, със сигурност не знаете абсолютно всичко. Когато нов колега или шеф ви предложи помощ или съвет, приемете ги.

Никога не отговаряйте, че във вашата бивша компания всичко се прави по различен начин. Хората не харесват това.

Дори ако наистина не се нуждаете от помощ, демонстрирайте готовността си да се вслушате в чужди съвети – това ще повиши самочувствието на вашите колеги. Освен това може да е полезно в бъдеще, когато помощта наистина ще ви е необходима.

Сприятелете се с опитен колега

Разберете кой колега отдавна работи във фирмата и е уважаван в екипа. Опитен служител, който знае как всичко за работата, ще ви помогне да сте в течение на нещата и да се адаптирате.

Всяка компания има свой собствен стил на комуникация и шеги за собствена сметка. Намерете някой, който може да ви помогне да разберете  взаимоотношенията в екипа, които са приети тук.

Освен това се нуждаете от някой, когото можете да попитате за всякакви подробности, например, къде стои хартията за принтера, не ходете при шефа за всяка подробност.

Разберете какво очакват подчинените и началниците от вас

Говорете с шефа си. По време на първата среща се опитайте да разберете какво точно се очаква от вас през първата седмица, месец и тримесечие на новото работно място.

В същото време, ако вие самите сте лидер, важно е ясно да обясните на подчинените какво искате от тях. Не забравяйте, че вашето поведение и стил на комуникация през първата седмица ще зададат тон на цялата работа.

Опитайте се да разберете отношенията вътре в екипахора работещи на лаптопите си

Обърнете внимание на малките особености на поведението на вашите колеги. Бъдете внимателни. Всяка работно място има своит особености.

Опитайте да се сприятелите с вашите служителите и използвайте техните най-добри качества за общото благо, за да избегнете конфликти при формирането на екип.

Разберете къде стои кафето

За успешната работа винаги е важно да знаете къде се съхранява кафето и как се включва кафемашината. Необходимо е също така да се разберат неписаните правила за служебен етикет, нарушаването на които може да доведе до истинска експлозия в екипа. Кой мие чашките? Кои рафтове съхраняват общите бисквитки?

Разберете къде можете да си купите храна

Разгледайте околностите и разберете къде можете да си купите сандвич, да изпиете с приятел чаша кафе или да отидете на обяд.

Освен това трябва да сте наясно къде, ако е необходимо, можете да си купите лейкопласт или лекарство.

Канете различни хора на обядхора събрани около маса върху която има пица

Приятелството с колегите ще ви донесе повече полза, отколкото може би си мислите. И колкото по-рано започнете да се сприятелявате, толкова по-добре. Опитайте се да разширите кръга на комуникацията си и канете различни хора да ви правят компания на обяд или чаша кафе. Новите познати ще ви покажат най-добрите заведения в района, което също е важен плюс за вашата адаптация.

Освен това, ако още от първата седмица започнете да се храните на вън, така ще си изградите навика да си отделяте лично време през работния ден. Отхвърлете идеята за унилия обяд на работното място.

Бъдете организирани и дисциплинирани

През първата седмица ще получите много нова информация и ако проявите усърдие от самото начало, ще ви бъде много по-лесно да се адаптирате и включите в процеса. Първите седмици работа на ново място е чудесно време за преодоляване на вашата липса на организация.

Покажете силните си страни

Поставете си задача да демонстрирате своите достойнства, за които сте говорили по време на интервюто за наемане.

Ако сте казали, че сте отличен SMM служител или работите перфектно с данни, веднага започнете да работите в социалните мрежи или се включете в усъвършенстван анализ.

Запишете всичките си постижения. Записвайте всичко, което сте успели да направите. Всички онези случаи, когато сте успели да дадете голям принос за общата кауза. Също и когато вашите шефове са оценявали работата ви. По-добре е веднага да си изградите такъв навик: така тази информация ще ви помогне да оцените ефективността на вашата работа, както и преговорите за повишаване на заплатата.

Бъдете забележими колкото е възможно повече

Посещавайте всички достъпни за вас срещи и съвещания на и извън работното ви място.  Не се колебайте да дадете своето мнение. Благодарение на това вие не само ще разберете кой и какво има тежест във вашата компания, но и другите ще свикнат с вашето присъствие. Покажете, че сте експерт в своята област и вашите колеги ще знаят към кого да се обърнат за помощ.

Използвайте социалните мрежи, за да укрепите позицията си на новото място

Веднага след като сте наети официално, незабавно актуализирайте съответните колони в социалните си мрежи и се абонирайте за актуализации от новата ви компания и колеги. Изградете отношения с нови приятели.