+359886546062 info@evropakonsult.com

Интервю за работа

Посрещат по дрехите, а изпращат по ума“ е фраза, която ни е позната още от детството. Всъщност вие ще направите първото впечатление на потенциалния работодател именно с външния си вид: дрехите и гримовете, подбрани с вкус, ще повишат вашия авторитет в очите на работодателя. За да осъществите това, ще ви дадем няколко съвета, за това как да се облечете за интервю за работа.

Проучете дрес кода на компанията

Навикът да се подготвяте за интервю за работа трябва да се фиксира на вашето ниво на инстинкт. За да не станете черна овца, преди интервюто проучете политиките на компанията: разгледайте сайта, видеоклипове и снимки от техните публични събития. Ако е възможно, намерете служители в социалните мрежи.

Със сигурност те качват снимки от вътрешни събития или от офиса, от които можете да получите ценна информация – оценете стила на облеклото, атмосферата на офиса и атмосферата като цяло.

Съвременните мениджъри се опитват да преминат към по-голяма свобода на работното пространство, осъзнавайки, че не само официалният костюм дисциплинира служителя. Много работници на средна възраст се обличат в офис облекло в небрежен стил и държат в гардероба си бизнес костюм за официални срещи.

група от усмихнати хора в офиса, наредени едни до други
Ако кандидатствате за работа в правителствени агенции или международни компании, тогава обикновен бизнес костюм ще бъде добър избор. И напротив, когато кандидатствате за творческа позиция като дизайнер или журналист, прекалената сдържаност в дрехите ще каже на работодателя за липсата на креативност във вас.

Знаете ли, че в офиса на Samsung служителите, които не участват в управлението и продажбите на компанията, могат да ходят на работа през горещия сезон, дори в къси панталони. Google се придържа към подобни правила, но не препоръчва служителите да носят прекалено скъпи аксесоари.

Не се обличайте като коледно дърво!

позиращ мъж с костюмЧервено сако, синя риза и зелена пола – поздравления! Сега сте по-скоро като светофар, отколкото обещаващ специалист във вашата област. Рекрутерите съветват кандидатите да дойдат за интервю в дрехи с неутрална цветова схема. Да предположим, че костюмът е черен или син, бяла или светлосиня риза и черни обувки.

Също така набиращите персонал не препоръчват на момичетата да носят отворени обувки, по-добре е да изберете черни кожени обувки за топлия сезон или ботуши без украса за студения сезон. Може също така, да смените обувките от улицата, преди да влезете на интервюто за работа.

Ако търсите работа в сферата на бизнеса, финансите и други традиционни области, трябва да изглеждате професионално, така че работодателят да вижда, че се вписвате в атмосферата на компанията.

За мъжете професионалният външен вид включва костюм с тъмен цвят, риза с дълги ръкави, класически обувки и бизнес куфарче.
За жените професионалният външен вид включва бизнес костюм с пола или рокля, както и консервативни обувки при покана за итервю за работа.
Не забравяйте, че е много важно да знаете политиката на компанията и приетия в нея дрес код и да го следвате. По-добре е да не прекалявате.
Ако не сте сигурни как да се облечете, попитайте човека, който урежда интервюто.

Всичко е в аксесоарите!

 

Мъж в костюм, който си оправя часовникаПравилно подбраните аксесоари ще свидетелстват за вашия деликатен вкус, който е особено ценен в позиции, свързани с творческата дейност. Дами, отдайте предпочитание на малките перлени обеци или изчистени обеци с камъни. Не носете висулка или колие над риза или гривна под яке, те ще отвлекат вниманието от вас.

Тази препоръка не се отнася за часовници. Завинаги забравете за чорапогащници с телесен цвят, те ще изпъкнат на фона на черен костюм и обувки. Носенето на ажурни чорапогащи или мрежа също не си струва, оставете ги за партита. Изберете чанта в комплект с дрехите: тя трябва да е със средни размери, издържана форма, да е от кожа или висококачествена изкуствена кожа, без украси, от рода на ключодържатели или кристали.
Мъжете трябва да сведат бижутата до минимум. Правилно подбраният аксесоар обаче може да подчертае предимствата на облеклото. Например, сложете добър златен или сребърен часовник. Обикновен кожен колан със сребърна катарама пасва добре на облеклото. Не отивайте без колан. Дори да не е необходимо да предоставяте допълнителна информация за интервюто, кожен калъф или куфарче ще покаже готовността ви за работа.

Обърнете внимание на косата си.

Много е важно тя да бъде чиста и добре сресана. Косата трябва да е суха, избягвайте прекомерната употреба на гелове, лакове и други стилизиращи продукти. Мъжете трябва да бъдат гладко избръснати. Преди интервюто проверете раменете си за пърхот, особено ако носите тъмен костюм.

Пригответе облеклото предварително

Изгладете дрехите си и почистете обувките, изберете аксесоари. Бъдете в крак с актуалните тенденции и направления. Дължината на сакото и ширината на раменете могат да варират в зависимост от сезона. Обърнете внимание какво по понастоящем носят професионалистите в тази област и си представете, че те са на интервю за работа.

За още съвети, може да разгледате на страницата ни за Кандидати.