+359886546062 info@evropakonsult.com

Защо някои изпращат CV на десетки компании и не получават отговор, докато други изпращат резюмета на три компании и получават три покани за интервю?

Човек може да гадае или да се позовава на късмета, но само едно е ясно: добрата подготовка дава добри резултати. Поради тази причина е по-добре да мислите седем пъти и да напишете само едно отлично CV.

Четири правила за съставяне на CV

 

Грамотност

Липсата на грешки, отпечатъци, младежки жаргон е необходим и евентуално най-важният аспект от съставянето на автобиография. Най-важното, защото ако има много грешки в документа, могат просто да го изхвърлят, без да обръщат внимание на всичко останало.

Съответствие със свободната длъжност

Дали отговаряте на публикувано свободно място или просто пишете на HR мениджъра,  няма значение. И в двата случая трябва да си представите какво искате да правите във фирмата и съответно да напишете CV.

Като посочвате ненужни неща, обърквате работодателя и пораждате в него ненужни въпроси.

Разумен обем на CV

razumen-obem-na-CVПоловин страница не е достатъчна, три страници са много, 1-2 страници е оптимално. Разбира се, желателно е да се придържате към една страница, но не винаги това е възможно. Понякога, за да съставите правилно резюме, е по-добре да опишете по-подробно вашия опит и постижения и да го направите на две страници, отколкото да намалите думите и да се опитате да опишете своя професионален опит с няколко незначителни фрази.

Ясна и проста структура

Това е може би най-важното нещо, което трябва да създадете. Правилната подготовка на резюмето за работа включва правилното структуриране на информация за вас и вашия професионален опит.

Няма единна форма за регистриране на информация за себе си, но популярни съществуват. Приемлив начин е да ги използвате, а не да измисляте нещо ново.

Най-често използваната структура на CV

  1. Име, контакти, лична информация
  2. Цел и желано ниво на заплата (не е задължително)
  3. Работен опит
  4. Образование
  5. Професионални умения
  6. Допълнителна информация

Цел и желано ниво на заплата

Вие посочвате тази информация ако желаете. Не можете да я уточните поради факта, че можете да говорите подробно за това на среща и накратко да опишете целта си в мотивационно писмо. Що се отнася до желаната заплата, тя ще зависи много от отговорностите, които ще поемете. Следователно заплатата може да се обсъжда и на интервюто.

Работен опит

Препоръчва се да се посочи опитът от последните 5-9 години работа. За да съставите правилно автобиография за работа, професионалният опит трябва да бъде посочен хронологично, като се започне от последното място на работа. Съответно, функциите, изпълнявани на последното място на работа, трябва да бъдат описани по-подробно.

Образование

 абсулвентиАко работите от дълго време, се препоръчва да посочите накратко информацията за образованието. Ако сте випускник или студент, по-добре е да опишете всичко по-подробно – успешни курсови работи, диплома, производствена практика и т.н.

Курсове, обучения, семинари и други образователни дейности също могат да бъдат посочени. Само не забравяйте, че те трябва да са подходящи за мястото, за което кандидатствате.

Професионални умения

В този раздел са посочени всички умения, които съответстват на свободното място, за което се съставя самото CV .

Единствената препоръка – не посочвайте обикновени неща: отговорност, способност за учене, решителност, лидерски способности, висока работоспособност, устойчивост на стрес, желание за израстване в кариерата. Много хора пишат това и вече дори не мислят за смисъла на тези фрази. Не бъдете като „всички“, научете се да се откроявате от тълпата.

Допълнителна информация

В този раздел можете да посочите всичко, което не беше включено в предишните раздели, но само което може да е важно в разглежданата свободна позиция. Тук можете да посочите личните си качества, личните си успехи, хобитата си и други подробности, интересни за работодателя.

В същото време е важно да напомним още веднъж, че трябва да попълните секциите в съответствие с желаната от вас позиция и да не правите стандартно резюме за всички случаи.