+359886546062 info@evropakonsult.com

Изборът на професия е едно от най-важните и трудни решения, които един млад човек трябва да вземе, защото в този свят има много интересни и важни неща за него. Всеки в живота избира своя професионален път. Някои хора избират религия, други избират математика, някои се интересуват от природните науки, а други се интересуват от хуманитарните науки. Но какво да изберем за наша кариера и кой път е правилен? Трудно е да се отговори на този въпрос. Нека се опитаме да направим това накратко.

На какво трябва да обърнем внимание при избора на професия?

 • На вашите собствени умения: кое се получава добре.
 • Вкусове и предпочитания. Необходимо е да се оцени колко постоянни са те, колко често са се променяли, какви занимания ви харесват, на живота.
 • Трябва да погледнете в бъдещето и да разберете каква заплата обещава тази длъжност. Как ще живеете в този случай. Не вземайте предвид евентуалната помощ от роднини, не вземайте предвид възможността за сключване на брак. Има само вие и тази специалност. Ще живеете ли с такъв бюджет? Достатъчно ли е за да осъществите мечтите си?

Ето три кита, на които се държи изборът на професия:

 1. вродени способности
 2. зависимости
 3. перспектива

От тук трябва да надграждате. Но има още много нюанси.

Запомнете:

 • Психолозите съветват да сменяте професиите на всеки 7 години.
 • Хората не винаги работят по специалността си.
 • Висшето образование отваря повече врати от средното специализирано.
 • Можете да получите висше образование, но да не получите работа и кариера в тази област.
 • Това, което мечтаете сега, може да не ви хареса. Най-вероятно ще е така. Човешките вкусове се променят.
 • Понякога родителите и учителите наистина знаят по-добре, помолете за техния съвет.

Какво да правя, ако нямам идеи ?

Как да си избера кариера, като не знам какво искам? Ако в главата ви няма нито една мисъл за това? Този въпрос често се задава от завършилите училището. Има няколко опорни точки:

 • Необходимо е да се проучи какви професии са търсени днес.
 • Откажете се от стереотипа, че колкото по-сложна е вашата специалност, толкова повече ще печелите. Днес маникюристите получават повече от хората с висше образование. Настъпи такова време.
 • Необходимо е да се отделят мечтите от реалността: не всички добри певци днес печелят много. Талантите просто не могат да си проправят път. Необходимо е да се вземат предвид съществуващите връзки и възможности.
 • Помислете какво ви харесва да правите. Възможно ли е да се направи професия от това?

Възможно ли е да изберете желана кариера за цял живот?

мъж зад ветрина подготвящ сладко

Ако се интересувате от този въпрос, това вече е добре. Много хора си мислят, че това се разбира от само себе си. Ето някои интересни факти.

 • Почти 60% от хората не работят по специалността си.
 • Само 30% от населението има висше образование.
 • Много от тези, които влязоха в университета, нямат практически умения на професията, но ги придобиват по време на обучение.
 • Човек средно променя от 2 до 7 специалности на живот.

Психолозите препоръчват освен работата, да имате и хоби. То увеличава вероятността да се задържите на едно място в продължение на няколко години.

Просто идва време и психиката се уморява да изпълнява едни и същи рутинни задачи. Време е да продължите напред, да откриете нови граници. Старите хобита, които сте използвали за изгаряне, вече не ви интересуват. Защото се надрастват. Възгледите, приоритетите се променят. И промените в живота са необходими. Колкото повече от тях, толкова по-пълноценен живот.

Разбира се, можете да изберете професия за цял живот. Но трябва да имате хобита. И професията също е желателно да се променя. Не веднъж годишно, но поне веднъж на десетилетие. Това не обезсилва образователния опит. Напротив. Трябва да бъде избран така, че с тази диплома да бъдете приети на други места. Опитът е полезен за вас. Той ще ви даде правото на избор. И вие ще станете специалист в две или три области.

Как да изберем правилната кариера?

замислен човек

Обобщаваме горното. Струва си да преминете 4 теста, които ще помогнат за по-добро познаване на наклонностите, способностите, психотипа и подходящите специалности. На следващо място, анализирайте възможностите и наклонностите. Опитайте се да изберете професия, която отговаря на вашите нужди.

 • комуникация с хората или уидинение;
 • реализиране на таланти, способности;
 • близост до дома или възможност за пътуване, докато сте в командировка.

Отчитайте вашите интереси

Не забравяйте, че това е основният момент. Но той е и най-непостоянният. Ориентирайте се по миналото. Изберете интересни дейности за вас. Не мимолетни, а с постоянен интерес. Ако обичате да готвите и отдавна сте се научили как да правите различни сладкиши, а преди месец изведнъж сте се пристрастили към танците, тогава трябва да изберете кулинарията. Това, на което постоянно се радвате от дълго време.

Анализирайте уменията си

Важно е не само желанието, важни са уменията. Как да изберем бъдеща професия може да попитате родители, роднини и учители. Помолете ги да разкажат за опита си, поискайте съвет.

Хората, които ви познават отдавна, ще ви кажат какви са вашите вродени способности. Обмислете този фактор. Талантът е тежък товар. Приложете го. В противен случай ще ви тежи. В краен случай го направете хоби.

Анализирайте настоящата си ситуация

През целия живот вероятно сте имали различни хобита. Завършихте училище, където програмата включваше любими и най-малко любими предмети. Помислете с какво бихте искали да се занимавате? Помислете отстрани. Представете си, че човек дойде при вас със сериозен въпрос. Той ви пита как да избере а себе си правилната професия. Вие ще му дадете съвети, като вземете предвид вашите способности. Трябва да вземете предвид и финансовото състояние. Висшето образование днес изисква много пари. Но винаги можете да опитате да влезете в бюджета.

Планирайте смело бъдещето си

Каква кариера да изберете, вече знаете. Остава да преминете тестовете, да потърсите съвет от близки, да включите уменията и желанията в разчетите. Бъдете реалисти. Искате да станете зъболекар? Отидете в клиниката и поговорете с вашия зъболекар. Нека той да ви разкаже за особеностите на професията. Не се страхувайте от трудности. По пътя към вашата цел не трябва да виждате пречки, а самата цел, нейните положителни страни.

Изберете професия и респективно кариера, която ще ви донесе удовлетворение. В същото време, оценете перспективите, като имате предвид най-лошия сценарий. Трябва да имате алтернатива. Не се страхувайте от промяната. Отворете се към нещо ново.