+359886546062 info@evropakonsult.com

Въпреки често срещаното текучество  и „глад“  за кадри в много от фирмите у нас, повечето от работодателите все още не са използвали услугите на агенция за подбор на персонал. В днешната статия ще обърнем внимание на някои от основните критерии, които  да улеснят избора на работодателите при необходимост от фирма за подбор.

История

Всяка фирма има своята история. По-дългата й продължителност говори за устойчивост и установени успешни практики на работа. Агенциите за подбор на персонал публикуват най-често информация свързана с годината им на създаване, цялостната дейност и принципи на работа в секция „За нас“ или „Начало“ на техните сайтове. Преди да направите избора с коя агенция да работите е добре да прочетете по-подробно за това.

Клиенти на агенцията

Известното правило гласи, че най-добрата визитка за всеки бизнес са неговите клиенти. Преди да направите важния избор с коя агенция да работите е добре да разберете повече за клиентите й в миналото. Обикновено тази информация е отново изнесена на сайта на съответната фирма за подбор. В много често от случаите имената на клиентите им са публикувани на отделна страница там. Именно така е и при нас, на сайта ни имаме специална страница кръстена “Нашите партньори“, където сме показали имена на наши клиенти в миналото и настоящето.

База от кандидати

5 признака, по които да изберем агенция за подбор на персонал

Водеща сила на всяка агенция е базата от контакти на потенциални кандидати. Информацията там е разделена на заемани професионални длъжности, предишен опит и предпочитания. Колкото повече хора има в нея, толкова по-надеждно би било търсенето на подходящи кандидати.

За създаването и поддръжката й се използва специализиран посреднически софтуер, който е разработен конкретно за целите на агенциите за подбор. На пазарът се предлагат различни по вид и фукнционалност софтуерни продукти. Конкретно ние работим с програма създадена в Германия и предлагаща специфичните функционалности.  Базата ни наброява над 25,000 души от различни икономически сектори.

Цена на услугите за подбор на персонал

Един от най-често задаваните въпроси от работодателите към агенциите за подбор на персонал е за цената на хонорара им. Разбира се, като при всяка услуга, цената е определящ фактор в избора на професионален партньор. Хонорарите на агенциите могат да варират драстично, определящ фактор е вида на търсените позиции и техният брой.

Обикновено практиката е хонорарите на агенциите да са обвързани с месечното възнаграждение за съответното свободно работно място. Комисионната им би могла да е от осемдесет до сто петдесет процента от заплатата за длъжноста.

Мнения/Публикации

Търсенето на мнения из интернет пространството или медийни публикации за екипа на съответната фирма за подбор, биха улеснили значително избора на работодателите. Много от агенциите имат практики да публикуват на сайтовете си препоръки от доволни клиенти. Също информация за техните имена (както говорихме в точка 2 от статията) както и медийни публикации с интервюта от Мениджъра или членовете на екипа. Всякакъв подобен род информация би била полезна за бъдещите клиенти.