Какво е CV?
Абревиатурата CV идва от curriculum vitae, автобиография. която трябва да включва обобщена информация за опита, образованието и уменията, които имаш.

Колко дългго трябва да бъде едно CV?
Стандартната дължина трябва да е между 2-3 страници A4. Като разбира се това варира, според различните професии и приетите за норма в различните държави стандарти.

Какво трябва да включа в моето CV?
Автобиографията ви трябва да е изпъленена с уместна информация, за да спомогне за наемането ви. А правилния ред на подредба е:

Контакти

имена, телефон, мейл, адрес. Снимката също е едно от препоръчиелните неща за България.

Образование

включете всяко образование, като започнете от най-скоро придобитото. Включително и сертификати и/или професионални квалификации

Опит

предишни работни позции, отговорностите на тези позиции, стажове, доброволен труд, в случай че е уместен или свързан с позицията, която кандидатствате

Езици

попъленете всеки чужд език, който говорите. Ако имате сертификат удостоверяващ това, споменте и него както и резултата, който сте изкарали. Можете да посочите нивото на владеене, като използвате Европейската езикова рамка: А1 – C1

Умения

Попълнете всяко придобито умения по време на обучението или практическия опит, който сте натрупали. Например – комуникационни умения, работа с MS Office Pack и т.н.

Препоръки

може да посочите имената и детайлите за контакт на предишем ваш директор, мениджър, колега. Някой, с който сте работили пряко и може да даде положителни отзиви за работата ви.

Допълнителна информация

включете всякакъв друг тип информация, която може да е релевантна за съответната позиция. Като например – личния ви блог, уебсайт, кампания в която сте участвали и т.н.

Какво да НЕ включвам в автобиографията си?

Социален статус

женен, омъжена, разведен и т.н. не са необходими

Възраст, религия, сексуална ориентация

не са нужни и могът да доведът до скрита дискриминация

Неща, които не изглеждат професионално или не са релевантни на работата

брой домашни любимци, хоби и т.н.

Как CV-то ви да изглежда страхотно?

Граматика

CV-то ви трябва да е без каквито и да било правописни или граматически грешки. Използвайте редактор за целта.

Подредба

подчертайте уменията и отговорноситите, които са най-релевантни на длъжността, по която кандидатствате.

Шрифт

изберете стандартен шрифт, който да изглежда едновременно професионално и семпло.

Какъв CV темплейт (шаблон) да използвам?
За препоръчване е Europass CV, която е стандартна автобиография за Европейския съюз. Може да го свалите от следния линк: https://europass.cedefop.europa.eu/editors/bg/cv/compose

Трябва ли ми мотивационно писмо?
Винаги е по-добре за работодателя, ако има включено и мотивационно писмо към кандидатурата ви. Така той ще може да се запознае по-детайлно с мотивацията, която ви е накарала да кандидатствате . Също в него още веднъж може да подчертаете накратко, най-релевантните за позицията умения и опит, които притежавате.
Кой може да ми помогне?
Консултантите на Европа Консулт са винаги насреща за помощ!

Успех!